1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Tingsrydtravets entusiaster har fattat galoppen

De vill växa och bli större. Tingsrydtravets entusiaster sitter säkert i sulkyn och blickar framåt igen.
– Växa och växa, egentligen vill vi höja kvalitén, förtydligar ordföranden i stiftelsen, Sven-Åke Gustafsson.
Sveriges längsta travbana vinner i längden. Ordföranden Sven-Åke Gustafsson blickar framåt i uppfräschad miljö och drömmer om både V75 och V86.
Foto: Per Ohlsson

Säsongens första travtävling, andra söndagen i maj, med V3-, V4- och V5-lopp gav mersmak.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

– Många banor har svårt att locka, men vår är väldigt populär och vi hade fulla lopp rakt igenom. 112 hästar stallade upp och det är vad vi kan ta emot och vad boxarna räcker till, säger Sven-Åke Gustafsson, ordförande i ideella föreningen Tingsryd Häst & sportanläggning.

Årets stora manifestation, med GS75 (Grand slam 75) på banan, sker söndagen 18 augusti.

– Det är ju såhär, vi får ofta beröm för vår välskötta bana, som säkert är en av landets bästa. Dessutom är den skonsam för hästarna med sina långa kurvor. Vid stortävlingen förra sommaren fick vi hyra in 30 extraboxar för att ta emot alla startande, och det lär väl bli något liknande nu i augusti.

Sven-Åke Gustafsson fortsätter:

– Okej, 1609 meter är kanske inte så publikvänligt. Det blir långa avstånd, men med vår nya hall med monitorer så går det att följa loppen utmärkt.

Lars-Erik Albrekt lägger många timmar på travbanan. En av huvuduppgifterna är att ragga sponsorer.
Foto: Karl-Magnus Lundvall

Tingsryds kommun köpte anläggningen i samband med konkursen för fyra år sedan och arrenderar i dag ut den till den nya föreningen. Ordföranden, som övertalades att hoppa med i samband med nysatsningen hösten 2015, vill blicka framåt. Tillsammans med några andra, företrädesvis rutinerade herrar, i nya styrelsen vill han höja statusen ytterligare.

– Jag har jobbat i olika föreningar hela mitt liv och man kan verkligen undra varför jag gett mig på det här, men det är så oerhört roligt med alla visionärer som kämpar för att utveckla verksamheten, säger han.

Sedan berättar Sven-Åke Gustafsson om sitt hästintresse i allmänhet och sitt travintresse i synnerhet.

– Min dotter började rida, hade ponny och tävlade flitigt i hoppning. Ja, det blev så att jag blev ordförande i TiRK (Tingsryds Rid- och körklubb) under en period och var med och byggde första ridhuset. Travintresset har också funnits där länge. Ett tag var jag andelsägare i en travare och det är min sämsta affär någonsin. Varje gång den startade så galopperade den. Men så är det ju, minst 95 procent av alla travhästar innebär bara utgifter för ägarna.

– När travet öppnade här (2003) gick jag hit mycket under några år. Det var jätteroligt men tyvärr regnade det ofta, och det skrämde bort folk och i viss mån även mig. Därför är nya hallen här ett verkligt lyft. Nu är vi inte en utebana längre.

I publiktältet, som invigdes i augusti förra året, har tv-skärmar installerats. Serveringstillstånd och nya spelkassor är på plats och Nordeuropas enda milebana står rustad för högsäsong. Helt enkelt för sommaren 2019 med kvällstrav och efterföljande after work redan fredagen den 31 maj.

– Vi hade en omsättning runt 4,8 miljoner kronor förra året. Nu räknar vi med att passera 5 miljoner och vi har utökat antalet ponnytrav från två till tre. Höjdpunkten är förstås augustitävlingen, men vi har en hel del nyheter och andra arrangemang för att bredda och skaffa intäkter.

På idéstadiet finns allt från skidspår med konstsnö till trädgårdsmässor på våren. För en säsongsbana – tävlingar från 12 maj till 15 oktober – behöver komplement.

Tingsrydtravet räknar med att passera fem miljoner kronor i omsättning 2019.
Foto: Per Ohlsson
Klart för defilering på Tingsrydtravet.
Foto: Per Ohlsson

I dagsläget sorterar Tingsrydsbanan under Kalmartravet.

– Vi har god hjälp av Kalmar med funktionärer, som måldomare och annat, men trots att det finns så många tävlingar har vi inte haft V75 ännu. Det är ju Kalmar som bestämmer och vi får stå lite med mössan i hand. Ja, du vet hur det är, och det är ju en affärsrörelse som ska gå runt...

– Faktum är att vi siktar på att bli eget sällskap igen inom kort. Sedan ska det ju bli extra V86-or nästa år som ska fördelas. Fast då handlar det om kvällstrav klockan 20 på onsdagar och frågan är om det funkar med vår belysning.

Den hästbitne visionären ser fundersam ut. Idéer är det minsta som saknas på en bana som var igenvuxen och nedgången för bara några år sedan, men som nu odlar framtidstro och blomstrar igen.

En ny hall med monitorer och bättre markservice. Det tar sig runt milesbanan.
Foto: Per Ohlsson
Full fart vid ingången till upploppet. ”Banan är skonsam för hästarna med sina långa kurvor”, deklarerar ordföranden.
Foto: Per Ohlsson

Läs mer

Grovt rån

Växjö: Fortfarande ingen gripen efter rån

En ung man blev rånad av fyra, för honom, okända män i Växjö.

Nyheter

Larm: Koldioxidläckage hos Rasta – lokal avspärrad

Strax före klockan 07 på söndagsmorgonen kom larm om ett gasutsläpp hos Rasta i Markaryd.

Trafikolycka

Riksväg 23: Anmälan om smitning från trafikolycka

Strax före klockan 04 på natten till söndagen larmades räddningstjänst, ambulanspersonal och polis till riksväg 23 vid Liatorp i Älmhults kommun.

Brott

Kvinna gripen – misstänks för våld mot polispatrull

Polis grep en kvinna i Växjö på lördagskvällen.

Hantverkarkurs

Gamla möbler får ny skrud i populär kurs

Arvegods och andrahandsfynd har plockats ner från vinden för att få nya kläder och stabilare sitsar i kursen i möbeltapetsering.

Coronatider

Kronobergarna köper mer sexleksaker i coronatider

Sedan svenskarna uppmanades att jobba hemifrån, har konsumtionen av sexleksaker ökat i hela landet.