1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
DOKUMENTÄR NOSTALGI

Tragedi i gränsbygd – med äkta mordvapen på scenen

Stubina-Svennen förklarades fredlös och dödades med ett nackskott i Ulvamon i mars 1868.
151 år senare övar bygdens folk in en musikalisk teaterpjäs som ska spegla de dramatiska händelserna i gränsbygderna mellan Småland och Blekinge. Det blir premiär i Holken i Yxnanäs våren 2020. Mordvapnet har en huvudroll.
Irene Israelsson som Ola-Hilda och Ann-Kristin Elgan som Gröta-Lina. Den senare är en av få icke-amatörer i Holken och har tagit på sig regissörsrollen.
Foto: Per Ohlsson
Ett äkta mordvapen. Erland Berg visar Huskvarnapistolen, som han hittat hos en släkting i Gullspång, för sin syssling Kaj Gustavsson. Det är ett jordnära krönikespel där många på och utanför scenen har kopplingar till de inblandade i 1800-talsdokumentären.
Foto: Per Ohlsson

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Det var tuffa tider i och kring Ulvamon under 1800-talets senare del.

Det förstår vi när de autentiska kvinnorna Ola-Hilda och Gröta-Lina diskuterar livets förutsättningar och när husar Karlman plockar fram pistolen för att fånga in en otäck landsstrykare.

Ann-Kristin Elgan från Vissefjärda är en av få med scenvana. Hon leder styrkorna men spelar också rollen som Gröta-Lina.

– En kvinna som fick sitt namn för att hon födde upp åtta barn och en gubbe på bara gröt, berättar hon.

Flera av amatörskådespelarna har sina rötter i trakten och är, några generationer bakåt i tiden, släkt med personerna i bygdedramat.

De verkar ha en del bryderier i Ulvamon. Jean Leek som ung och indelt soldat, Jonas Ericsson som husar Karlman och Ann-Kristin Elgan som Gröta-Lina.
Foto: Per Ohlsson

Irene Israelsson från Hällasjömåla spelar Ola-Hilda med genuin inlevelse och släktforskarens kunskap i bagaget.

– Hon är min farmors mor, så det känns lite speciellt.

Jean Leek från Urshult har också förankring i och kring Ulvamon. Lite stolt är han över rolltilldelningen.

– Det är inte så illa för en gammal pensionär att spela vital yngling i 30-årsåldern. Johan Liljegren är indelt soldat och tillhör Konga kompani, säger han.

– Jag går omkring i granskogen hemma och tragglar repliker och det går himla bra, men förra gången vi var här i Holken och övade så mötte jag någons blick och då blev jag nervös och tappade bort mig.

Erland Berg är en annan förmåga med lokal förankring, och barnbarns barn till Sara Berg, som blev vittne till dödsskjutningen.

– Jag har varit runt mycket här ute i skogarna och kartlagt gårdarna i 1800-talets Ulvamon med omnejd. Sedan har det hört av sig folk med anknytning hit, som jag visat runt i naturen, berättar han.

– Det är också så jag kommit i kontakt med hembygdsföreningen i Yxnanäs. När jag haft mina rundvandringar så har jag lånat deras lokal och nu kändes det naturligt att vi vände oss till dem när vi fick för oss att vi skulle börja spela teater.

Gräsligheter i gränsland. Irene Israelsson som Ola-Hilda och Ann-Kristin Elgan som Gröta-Lina har centrala roller i Ulvamospelet. Irene spelar sin egen farmors mor.
Foto: Per Ohlsson

Historien om mordet på Stubina-Svennen, egentligen Sven Hansson Fält, är föreställningens nav. Händelsen uppdagades när boken ”Ulvamon – ett gränsland i tid och rum” sammanställdes. Den släpptes hösten 2016, och tre år senare har de drivande bakom projektet alltså gett sig i kast med en dokumentär dramaversion och nu övas det och förbereds för scenbygge i Holken.

Stubina-Svennen var en rymling som sökt sig till gränsbygden. Där levde han fredlös under några år och satte skräck i folket. Tanken var att de bofasta skulle fånga in honom, överlämna honom till rättvisan och kvittera ut lagstadgade 50 riksdaler för uppdraget. Men något gick snett och rymlingen blev skjuten av en husar vid namn Johan August Karlman.

Hur rättvis rättvisan egentligen var kan förstås diskuteras. För trots att Stubina-Svennen träffades i nacken, så friades skytten i domstol.

Sysslingarna Kaj Gustavsson och Erland Berg kan till och med avslöja en pikant detalj. De har hittat husarvapnet som avlossades och dödade Stubina-Svennen.

– Det är fantastiskt, men sedan vi gett ut boken om Ulvamon fick jag kontakt med en släkting i Gullspång som hade vapnet hemma hos sig. Karlman, han som sköt, hade lämnat pistolen i stugan hos min farfars föräldrar, sedan har den gått i arv och nu har jag lånat den till vår uppsättning, berättar Erland Berg.

Annika Hjalmarsson och Jean Leek har även skrivit nya texter till kända melodier som ska framföras när det är dags för premiär någon gång i april.

– Jag vill kalla det för ett krönikespel på dialekt. Vi har bläddrat i kyrkböcker och i domstolsprotokoll och vi vill absolut inte göra komik av Ulvamofolket. Snarare vill vi hedra alla de som kämpade under knappa förhållanden, säger Annika Hjalmarsson.

Mimi Hultqvist, Inga-Liz Neikter, Bengt Neikter, Erland Berg, Bo Johansson, Rune Liljeberg och Leif Johnsson följer repetitionerna.
Foto: Per Ohlsson

Fakta:

Ulvamospelen

Ett spel om Gröta-Lina, Ola-Hilda, Frans och Sara på Bergatorpet, husaren Karlman, Boka-Nissen, soldat Liljegren och många fler som levde i bygden.
Manus till krönikespelet bygger bland annat på anteckningar ur domstolsprotokoll och handlingen kretsar kring dödsskjutningen av en fredlös rymling.
Ulvamon är i dag ett ödsligt skogsområde i trakterna kring Häljanäs på gränsen mot Blekinge. Nu finns bara några fritidshus här, men längre tillbaka i tiden levde många och ofta stora familjer i området.
Bakom föreställningen står Ulvamogruppen, Yxnanäs hembygdsförening, Föreningen Holken, Vuxenskolan Tingsryd och Sparbanksstiftelserna i Älmeboda och Långasjö.
Premiären är planerad till april 2020 och föreställningarna kommer att ges i Yxnanäs och Långasjö.
”Ett leende om jag får be.” Annka Hjalmarsson förevigar Ola-Hilda, alias Irene Israelsson.
Foto: Per Ohlsson