”Varför är ni så hemliga?”

Förre centerpartisten Björn Hvornum har avsagt sig samtliga politiska uppdrag. Men på kommunfullmäktiges sammanträde hade han en rad frågor till politikerna – under allmän-hetens frågestund.
Tingsryd • Publicerad 29 september 2012
? Vi är inte hemliga, säger ordförande Patrick Ståhlgren (M). Björn Hvornum tycker att samhällsbyggnads-nämnd är hemliga.
? Vi är inte hemliga, säger ordförande Patrick Ståhlgren (M). Björn Hvornum tycker att samhällsbyggnads-nämnd är hemliga.Foto: Bernd Blankenburg
Foto: 

– Varför är ni så hemliga i samhällsbyggnadsnämnden?

Det var ingången när Björn Hvornum ställde sig i talarstolen i torsdags.

Frågan riktade han till samhällsbyggnadsnämndens ordförande Patrick Ståhlgren (M). Han ville helt enkelt veta varför nämndens protokoll inte finns tillgängliga på Tingsryds kommuns hemsida.

– Vi är inte hemliga. Vi har valt att ha det så eftersom det till stor del handlar om myndighetsutövning där det finns personuppgifter. Vi anser inte att det är värt en extra omgång för att gå igenom det. Men det är offentliga handlingar, svarade Patrick Ståhlgren.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Lena Rundqvist (S) fick dock flest frågor att svara på. Det rörde sig bland annat om varför ett fordonsgymnasium inte gick hem i Tingsryd. Där anser Björn Hvornum att man bör titta på möjligheten att starta skolan med specialinriktning på el-bilar.

– Det har vi inte diskuterat över huvud taget, men det kanske vi ska ta upp, sade Lena Rundqvist.

Men framför allt ville han veta vad som kommer att hända med skolorna i östra kommundelen och varför man inte bjuder allmänheten till informationsmöten. Lena Rundqvist förklarade att diskussionerna inte handlar om att lägga ner skolor utan om att möjligtvis flytta årskurs fyra till Dackeskolan.

– Vi har sagt att vi ska ha möte med berörda vårdnadshavare. Vi vill veta föräldrarnas syn med eleven i fokus, ingenting annat.

Emelie Olsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.