Annons

Villaägarna överklagar bostäder på Spånvägen

Något oväntat är det Villaägarnas Riksförbund i Sollentuna som överklagar fullmäktiges beslut om nytt bostadsområde på Spånvägen till länsstyrelsen.
– Vi är positiva till ny villabebyggelse. Men marken måste undersökas i omsorg om människors hälsa, säger chefsjuristen Ulf Stenberg.
Tingsryd • Publicerad 25 mars 2011
Ulf Stenberg, chefsjurist för Villaägarnas Riksförbund.
Ulf Stenberg, chefsjurist för Villaägarnas Riksförbund.Foto: Privat
Smålandsposten den 1 mars 2011.
Smålandsposten den 1 mars 2011.Foto: Bernd Blankenburg

Enligt de svenska reglerna för överklagande begränsas ideella organisationers rätt i plan- och bygglagen och i miljöbalken. Men Villaägarna hävdar att man har talerätt enligt EU-rätten.

Ulf Stenberg motiverar Villaägarnas ingripande i princip med samma resonemang som Miljöpartiet. När kommunfullmäktige i februari antog detaljplanen stämde MP emot men röstades ned av en stor majoritet.

Annons

Miljöpartiet varnade då för eventuella gifter i marken eftersom nya villaområdet ligger nära före detta sågverksområde Ting Trä.

– Det borde finnas bättre ställen att bygga villor på. Det är olämpligt att bygga bostäder så nära sågverket. Ännu vet vi inte hur giftig marken är där. Därför måste försiktighetsprincipen gälla, sade Gunnar Engblom (MP) i ett sista försök att stoppa projekt Spånvägen.

Villaägarnas chefsjurist Ulf Stenberg konstaterar i sin överklagan att någon analys av vilka föroreningar som kan finnas längre ned i nya bostadsområdets mark inte har gjorts. Det är enligt honom mycket anmärkningsvärt.

– Vid en tidigare markundersökning har man på sågverksområdet funnit klorfenoler, dioxiner, alifater och kadmium i halter som överstiger gränsen för känslig markanvändning. Till exempel för bostäder, säger han.

Därför kräver Villaägarna fler och framförallt djupare grundvattenprov.

– Innan man bygger måste man vara säker på att bostadsområdet inte har påverkats av föroreningar från sågverksområdet. En framtida sanering av småhustomterna kan bli oerhört kostsam. Kommunen borde vara intresserad av att inte hamna i den situationen, säger Ulf Stenberg.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons