Villor blir granne med giftigt sågverksområde

De som köper en villatomt på Spånvägen i Tingsryd kan bli granne med ett förgiftat sågverksområde.
– Det borde finnas bättre ställen att bygga villor på, säger Miljöpartiets Gunnar Engblom som förgäves försökt stoppa projekt Spånvägen.
Tingsryd • Publicerad 28 februari 2011
Foto: 

Han och partikamraten Annelise Hed argumenterade mot att kommunfullmäktige förra torsdagen klubbade detaljplanen för Spånvägens bostadsområde.

– Det är olämpligt att bygga bostäder så nära sågverket. Ännu vet vi inte hur giftig marken är där. Därför måste försiktighetsprincipen gälla. Vi säger nej till detaljplanen.

Gunnar Engblom tillägger att det nya bostadsområdet planeras gå in i buffertzonen som finns mellan villaområdet Almvägen-Frövägen och det förra Ting Trä-området som länsstyrelsen år 2001 placerade i riskklass 2, det vill säga stor risk.

– Nu vill man ta av buffertzonen för att bygga villor. Vi Miljöpartister tycker att denna skyddszon på 100 meter ska vara kvar mellan barnfamiljernas trädgårdar och det förgiftade sågverksområde, säger han.

Länsstyrelsen har i förra veckan beviljat Tingsryds kommun ett bidrag på 800 000 kronor för en miljöstudie på Ting Trä. Myndigheten anser att det behövs detaljerade undersökningar för att klarlägga om saneringsåtgärder är nödvändiga.

I kommunfullmäktige vände sig Centern mot Miljöpartiets krav på försiktighet.

– Här har vi möjlighet att tillskapa tio nya villatomter. Och det blir billiga tomter eftersom all teknisk försörjning för ett bostadsområde redan finns, sade Björn Elmqvist och talade för bostadstomter på Spånvägen.

Miljö- och byggnämndens ordförande Patrick Ståhlgren (M) sade att det inte längre finns verksamhet på sågverkstomten sedan 1998.

– Därför kan vi ta en tredje del av buffertzonen till bebyggelse. Markundersökningar har visat att planerade bostadsområdet inte påverkats av sågverkets verksamhet, sade han.

Om det trots allt skulle påträffas föroreningar i marken bekostas saneringen av kommunen. Om man hunnit bygga hus ska kommunen "i värsta fall" diskutera en eventuell inlösen av villan.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.