Annons

Wasaskolans elever kan få busskort

Om eleverna bjuds på gratis bussresor kanske de väljer att läsa på hemmagymnasiet Wasaskolan i stället för att välja ett gymnasium i Växjö.
Tingsryd • Publicerad 2 oktober 2012
Att ge alla elever på Tingsryds gymnasium Wasaskolan gratis busskort kan kosta upp till 125 000 kronor per månad.
Att ge alla elever på Tingsryds gymnasium Wasaskolan gratis busskort kan kosta upp till 125 000 kronor per månad.Foto: Karl Eckhardt

Så är tanken och förhoppningen är förstås att niorna från Dackeskolan kan förmås att fortsätta sin utbildning på den egna gymnasieskolan. Att detta lockbete fungerar är särskilt viktigt nu när grundskolans årskullar blir mindre. Då måste andelen elever som väljer studier hemmaplan öka.

Att bjuda på busskort är dock inget billigt lockbete. Om alla dagens 250 elever på Tingsryds gymnasium Wasaskolan ska ha ett kort för gratis resor kan det kosta kommunen mellan 75 000 kronor upp till 125 000 kronor per månad.

Annons

– Var vi hamnar rent kostnadsmässigt är dock i dagsläget ännu oklart. Vi har gett skolskjutsplaneraren i uppdrag att undersöka med Länstrafiken vilka möjligheter det finns. Man kan ju tänka sig olika typer av busskort, säger ordföranden i barn- och utbildningsnämnden Lena Rundqvist (S).

Kommunens skolskjutsplanerare Yvonne Martinsson har därför fått i uppdrag att förhandla om busskortsalternativ som eventuellt kan sänka kostnaderna.

– Under vissa tider morgon och kväll är trafiken mycket intensiv på grund av alla resenärer som ska till arbetet eller till skolan. Då är det en fördel att utforma kortens giltighetstid på andra tider när beläggningen på bussarna är mindre. Jag gissar att elever är intresserade av bussresor på sin egen fritid, resonerar Yvonne Martinsson.

Hon har inlett förhandlingar med Länstrafiken.

– Vi får väl se vilket alternativ vi så småningom hamnar på. Enligt mitt uppdrag ska jag redovisa olika alternativ till elevers busskort i december.

Yvonne Martinsson tycker att bästa alternativet skulle vara att eleverna får resealternativ utanför tider med stort resetryck på Länstrafiken.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons