Wasaskolans handelsprogram läggs i malpåse

Handelsprogrammet på Wasaskolan kommer inte att starta till hösten. Teknik- och industriprogrammen får vara kvar trots få sökande.
Det beslutade barn- och utbildningsnämnden i går.
Tingsryd • Publicerad 24 mars 2010

Beslutet innebär även att elever som sökt naturvetenskapsprogrammet kommer att erbjudas plats på teknikprogrammet, att musiktillägget ska finnas på samtliga gymnasieprogram och att Wasaskolan får i uppdrag att arbeta för fler platser på hockeygymnasiet.

– Vi vill att de ska jobba stenhårt med att få fler platser på hockeygymnasiet, där ser vi en potential för skolan, menar barn- och utbildningsnämndens ordförande, Håkan Ohlsson.

Förslaget som politikerna i nämnden tog ställning till gällde från början en annan form av bantning.

Eftersom både handelsprogrammet, teknik- och industriprogrammet, har få sökande, föreslog skolchef Yngve Rehnström att dessa program inte skulle starta till hösten.

– Vi har ett bekymmer med ett vikande elevunderlag samtidigt som vi är måna om skolan. Jag såg det som min uppgift att lyfta frågan, fast det hade varit tokigt att inte starta teknik- och industriprogrammen med tanke på att man måste ha dem för att få det teknikcollage som vi har ansökt om, säger Yngve Rehnström.

Socialdemokraterna i barn- och utbildningsnämnden yrkade på att programutbudet på gymnasiet skulle vara oförändrat medan moderaterna ville slopa naturvetenskapsprogrammet.

Den kompromiss som sedan röstades fram med stöd av kristdemokraterna och folkpartiet innebär att teknikprogrammet och industriprogrammet blir kvar och att de elever som sökt naturvetenskapsprogrammet erbjuds plats på teknikprogrammet.

– Från lärarkåren har vi hört att det finns möjlighet att samköra vissa kurser så att de som valt naturvetenskap ändå kan läsa kemi och biologi för att få behörighet till att studera till läkare, menar både Roger Wisberg, fp och Anette Weidenmark, kd.

Omröstningen ledde också till att nämnden beslutade att musiktillägget ska gå att söka oavsett vilket program man har valt. Den inriktningen har tidigare bara funnits för handelsprogrammets elever.

Totalt finns det 67 ansökningar till Wasaskolan i höst, men alla elever har inte behörighet.

Ann-Charlotte Nyblom
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.