Annons
Nyheter

Ägaruppror mot BP-chefens lönelyft

Missnöjet växer bland den brittiska oljejätten BP:s investerare med vd Bob Dudleys lönelyft på 20 procent till 19,6 miljoner dollar (motsvarande cirka 160 miljoner kronor) för 2015.(TT)
Publicerad 11 april 2016

Intresseorganisationen Sharesoc, den brittiska motsvarigheten till Aktiespararna, rekommenderar nu sina BP-ägande medlemmar att rösta nej till påslaget på torsdagens årsstämma, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

I ett uttalande skriver Sharesoc att lönen helt enkelt är för hög - särskilt mot bakgrund av att BP, vars styrelse leds av förre Ericssonchefen Carl-Henric Svanberg, i fjol gjorde en rekordförlust på 6,4 miljarder dollar (cirka 52 miljarder kronor). Aktieägarna fick dessutom se omkring en fjärdedel av BP:s börsvärde försvinna i fjol, till följd av nedgången i oljepriserna.

Annons

Tidigare har aktieägaren Royal London Asset Management kallat lönelyftet för "orimligt och okänsligt" och förklarat att bolaget kommer att rösta nej. Även rådgivningsföretagen ISS och Glass Lewis har rekommenderat BP-ägarna att rösta nej till Dudleys ersättning, enligt Reuters.

BP har försvarat vd-lönen och uppgett att oljejättens utveckling i fjol överträffade styrelsens förväntningar när man ser till merparten av de mått som ersättningen baseras på.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons