Nyheter

Apple tar risk med trådlös strategi

Det är trådlösa hörlurar som gäller. Apple släpper sin nya Iphone utan en vanlig hörlursutgång. Det är en riskabel strategi för it-jätten som riskerar att tappa kunder, enligt en Apple-expert. När Apple lanserar sin senaste Iphone kommer den att sakna vanlig hörlursutgång.(TT)
Publicerad 8 september 2016

När Apple lanserar sin senaste Iphone kommer den att sakna vanlig hörlursutgång. De trådlösa hörlurarna, eller Airpods som de döpts till, är tänkta att fungera automatiskt när telefonen öppnas. Hörlurarna kommer att kosta 160 dollar, motsvarande nästan 1 400 kronor.

Tekniken har funnits tillgänglig i många år och enligt Ida Lindkvist, redaktör på Apple-sajten 99mac, har Apple under lång tid arbetat mot mer trådlös teknik. Det som har varit bekymmer med de trådlösa hörlurarna sedan tidigare är att det kan bli mycket störningar. Rätt som det är så bryts exempelvis samtalet eller musiken.

””

Emanuel Karlsten, journalist och rådgivare kring digitala medier, anser att det kan komma att bli vanligare med den trådlösa tekniken framöver. Han är däremot kritisk till att Apple inte valt att inkludera trådlösa hörlurar i samband med köpet av telefonen. Nu kommer endast vanliga hörlurar att ingå, som ska gå att koppla in i laddningsuttaget.

””

Risk att telefonen väljs bort

Det handlar snarare om ett sätt att öka försäljningssiffror än ett driv att förändra marknaden, anser Karlsten. Men den anledningen tillbakavisar Ida Lindkvist.

””

Samtidigt är det inte ovanligt att trådlösa hörlurar har den prisklassen hävdar Ida Lindkvist.

””

Kan öka i popularitet

Den trådlösa teknologin kommer att fortsätta utvecklas spår Emanuel Karlsten. Apple har också en förmåga att driva på utvecklingen och få ut produkten till många människor, vilket på sikt kan öka populariteten för de trådlösa hörlurarna. Han är dock förvånad att Apple inte valt att satsa mer på den trådlösa tekniken, exempelvis genom att erbjuda trådlös laddning.

Den mest uppenbara nackdelen enligt både Karlsten och Lindkvist är att det nu finns en risk att tappa bort höger eller vänster hörlur, eftersom sladden även hade funktionen att hålla ihop hörlurarna.

””

TT