Nyheter

Atenbörsen öppnar - oro för bankerna

Efter att ha varit stängd i sex veckor öppnar börsen i Aten i dag. Alla blickar faller nu på landets banker. De är i en svår sits eftersom de förlorat 40 miljarder euro sedan december. Under sista helgen i juni rusade greker till bankerna för att ta ut så mycket pengar som möjligt.(TT)
Publicerad 3 augusti 2015

Under sista helgen i juni rusade greker till bankerna för att ta ut så mycket pengar som möjligt. Det ledde till att bankerna stängdes för att inte bankvalven skulle tömmas helt.

Under den ekonomiska krisen har de grekiska bankerna förlitat sig på Europeiska centralbankens nödlikviditetsassistans. Bankerna är öppna sedan två veckor tillbaka, men grekerna får som mest plocka ut 420 euro var i veckan.

Börsen öppnar igen efter att EU och Internationella valutafonden (IMF) bestämt att stötta Grekland med krislån på 86 miljarder euro under de närmaste tre åren.

Men förhandlingarna om stödet har komplicerats ytterligare av att Andreas Georgiou, chef för statistikmyndigheten, har sagt upp sig. IMF-veteranen tillsattes 2010 för att få ordning på Greklands missvisande statistik och skapa förtroende för den.

Andreas Georgiou har i sin tur anklagats för att förfalska statistik och överdriva den grekiska skuldens storlek för att rättfärdiga nedskärningar. Först förra månaden lades ett åtal mot honom ner.

TT