Annons
Nyheter

Avgående Steen kritiserar regeringen

Svenska Spels avgående ordförande Anitra Steen kritiserar regeringen för spelpolitiken. Ett licenssystem för utlandsbaserade spelbolag är helt fel väg att gå, menar hon. - Det går inte att vrida klockan tillbaka, säger ansvarige ministern Ardalan Shekarabi till TT(TT)
Publicerad 12 april 2016

I en intervju med Dagens Industri säger Steen att privata vinstdrivande spelbolag utgör en risk för de enskilda spelarna och därför inte bör tillåtas i Sverige. Hon kritiserar regeringen som vill införa ett licenssystem med regler som bolagen som verkar mot svenska spelare måste följa, bland annat vad gäller åtgärder mot spelberoende och utformning av marknadsföringen.

IP-blockering

Annons

Anitra Steen vill att nätspelbolagen blockeras elektroniskt och att det så kallade främjandeförbudet, som bland annat reglerar reklam, efterlevs. Att utvecklingen de senaste åren gått åt helt motsatt håll skyller hon på mediebolagens lobbyarbete.

””

Civilminister Ardalan Shekarabi säger till TT att Anitra Steen tidigare gjort stora insatser för svenska myndigheter och bolag, men det gäller uppenbarligen inte det här utspelet. Utredningen som syftar till ett licenssystem har brett stöd i riksdagen, påpekar han.

””

Återta statlig kontroll

Anitra Steen kritiserar främst kvällstidningarna för spelbolagsreklamen, men alla som tittar på någon av de kommersiella svenska tv-kanalerna som verkar från utlandet, och som därför inte lyder under svensk lagstiftning, vet att den typen av reklam är extremt vanlig även där. Reklamen är ett stort problem, enligt Shekarabi, men han pekar också på att de flesta bolagen inte betalar skatt i Sverige och att vissa agerar på ett oerhört aggressivt sätt.

””

Inte backa klockan

Han tror inte att det ens är möjligt att försöka blockera spelbolagen tekniskt på det sätt som Steen efterlyser.

””

Anitra Steen ersätts som ordförande på Svenska Spel av Erik Strand, som arbetar för vårdjätten Praktikertjänst. Steen låter via Svenska Spel hälsa till TT att hon inte vill lämna ytterligare kommentarer.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons