Annons
Nyheter

Avtal för statliga akademiker klart

Den fackliga förhandlingsorganisationen Saco-S och Arbetsgivarverket har gjort upp om ett nytt statligt avtal, som bland annat öppnar för att fler ska kunna tjäna in tjänstepension under föräldraledighet, skriver Saco-S.(TT)
Publicerad 4 oktober 2017

Den fackliga förhandlingsorganisationen Saco-S och Arbetsgivarverket har gjort upp om ett nytt statligt avtal, som bland annat öppnar för att fler ska kunna tjäna in tjänstepension under föräldraledighet, skriver Saco-S.

Avtalet innebär att alla tjänar in pension fullt ut under all föräldraledighet, enligt Saco-S. Tidigare har bara anställda födda 1988 eller senare tjänat in pension på detta sätt och äldre arbetstagare har haft en begränsning på 18 månader för en del av intjänandet.

Annons

"Ur jämställdhetssynpunkt är det viktigt att fler tjänar in tjänstepension under föräldraledighet. Även om föräldrar i akademikeryrken delar mest lika på föräldraledigheten tar kvinnor ut en större del av föräldradagarna och har lägre pension", skriver Lena Emanuelsson, ordförande i Saco-S, i en kommentar.

Avtalet gäller tillsvidare och omfattar drygt 87 700 statligt anställda akademiker.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons