Annons
Nyheter

Billigare att tanka bilen

Semesterfirare kan glädja sig åt billigare bensin. Priset har på några veckor sjunkit med över 50 öre litern. Ett lägre oljepris efter Storbritanniens EU-omröstning ligger bakom. De ledande bensinbolagen sänker priserna på bensin - igen.(TT)
Publicerad 11 juli 2016

De ledande bensinbolagen sänker priserna på bensin - igen. De senaste veckorna har sänkningarna avlöst varandra och nu är riktpriset för en liter 95-oktanig bensin på bemannade stationer 13:07 kronor.

Den 22 juni, dagen innan den brittiska omröstningen om EU, kostade bensinen 13:62 kronor per liter. Priset är starkt kopplad till oljeprisets utveckling.

””
Annons

Mindre export

Det är inte alltid som bensin- och råoljepriset följs åt. Förra sommaren fanns det ett underskott på bensin på den amerikanska marknaden, efter problem på en del raffinaderier i landet. Det gjorde att man i USA importerade bensin från Europa.

””

Det betyder att bensinpriset tydligare följer råoljepriset.

Mer osäkerhet

Hon påpekar att olja också är ett investeringsobjekt, i likhet med aktier och andra råvaror. I oroliga tider väljer investerare statsobligationer och valutor som yen i stället.

Vid sidan om oron efter brexit finns också osäkerheten kring den framtida produktionen. Opec-länderna har trots flera försök inte kommit överens om att bromsa produktionen.

””

Men Nordeas analytiker tror ändå att oljan kommer att vända upp något igen.

””

Annons

TT

Annons
Annons
Annons
Annons