Nyheter

Bostadsmarknaden har bromsat in

Uppgången på bostadsmarknaden har kommit av sig. Efter fjolårets galna prisrusning ligger priserna nu stilla eller stiger svagt. Bankernas allt striktare låneregler börjar få effekt, enligt Erik Olsson, vd för Erik Olsson Fastighetsförmedling.(TT)
Publicerad 12 februari 2016
””

Enligt Svensk Mäklarstatistik var priserna på både villor och bostadsrätter oförändrade i januari. Det var tredje månaden i rad som priserna låg stilla, enligt Mäklarstatistiks siffror.

Även det bredare HOX-index som tar hänsyn till vilken typ av objekt som sålts visar att ökningstakten är markant lägre. Rensat för säsongseffekten steg bostadspriserna med 0,5 procent, enligt HOX.

Stannat av

Vintern är normalt en period av lugnare prisutveckling. Jul- och nyårshelgerna kommer i vägen för både köpare och säljare. Det är först i januari marknaden brukar ta fart igen. Men Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik säger att prisökningen stannat av även jämfört med de senaste januarimånaderna.

””

Men trots att priserna inte stiger nämnvärt är utbudet fortsatt lågt och försäljningar genomförs allt snabbare. Traditionellt borde lågt utbud betyda fortsatt stigande priser. Men bankerna tillämpar redan de striktare amorteringskrav som blir lag senare i vår och flera banker sätter tak för hur stora lånen får vara i förhållande till inkomsterna. Effekten blir att köparna inte kan bjuda så högt som man kanske egentligen skulle vilja.

Bankerna begränsar

””

Riksbankens senaste räntesänkning till en ny rekordlåg nivå på minus 0,5 procent påverkar heller inte särskilt mycket.

””

TT