Nyheter

Browder polisanmäler Swedbank i Estland

Finansmannen Bill Browder gör en ny polisanmälan angående Swedbanks misstänkta penningtvättaffärer. Denna gång görs anmälan till den estniska finanspolisen och åklagarmyndigheten gällande bankens verksamhet i Estland, rapporterar SVT.(TT)
Publicerad 3 april 2019

Finansmannen Bill Browder gör en ny polisanmälan angående Swedbanks misstänkta penningtvättaffärer. Denna gång görs anmälan till den estniska finanspolisen och åklagarmyndigheten gällande bankens verksamhet i Estland, rapporterar SVT.

Den estniska åklagarmyndigheten bekräftar för Reuters att anmälan kom in 2 april, och ett besked väntas inom tio dagar om huruvida en förundersökning kommer att inledas.

Browder stödjer sig på egna dokument med transaktioner och konton i Swedbank i Estland, kopplade till den så kallade Magnitskijaffären.

Tidigare anmälde Browder Swedbank till den svenska Ekobrottsmyndigheten (EBM) med koppling till svenska konton - en anmälan som EBM inte går vidare med sedan åklagaren ansett att de eventuella brottsliga gärningarna är preskriberade. Det beslutet har Browder överklagat.

TT