Annons
Nyheter

Cementchefer åtalade för terrorfinansiering

Tre höga chefer vid det fransk-schweiziska cementföretaget Lafarge har åtalats, misstänkta för att indirekt ha finansierat terrorrörelsen Islamiska statens verksamhet i krigshärjade Syrien.(TT)
Publicerad 1 december 2017

Tre höga chefer vid det fransk-schweiziska cementföretaget Lafarge har åtalats, misstänkta för att indirekt ha finansierat terrorrörelsen Islamiska statens verksamhet i krigshärjade Syrien.

Lafarge anklagas för att via en mellanhand ha betalat stora summor till IS och andra militanta jihadistgrupper för att de inte skulle störa verksamheten i bolagets fabrik i norra Syrien. Lafarge misstänks också ha använt falska konsultkontrakt för att köpa olja från IS, som redan 2013 tog kontroll över stora delar av landets oljereserver.

Annons

De tre cheferna åtalas bland annat för att ha finansierat terrorism, för att ha brutit mot EU:s embargo mot syrisk olja och för att ha försatt människor i livsfara.

Fransk polis genomsökte i november Lafarges huvudkontor i Paris, och efter det har utredningen mot cheferna gjort stora framsteg. Tre syrier, före detta anställda vid fabriken, har också flugits till Paris för att avge vittnesmål.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons