Annons
Nyheter

Direktionen oenig om nästa räntehöjning

Det råder delade meningar bland ledamöterna i Riksbankens direktion om när det kan bli aktuellt för nästa räntehöjning, visar ett protokoll från räntemötet den 25 april.(TT)
Publicerad 8 maj 2018

Vice riksbankschef Martin Flodén tycker att direktionen bör behålla ett scenario att reporäntan, som inte har höjts sedan 2011, kan höjas från rekordlåga minus 0,50 procent redan i september.

"Den nya prognosen indikerar att reporäntan ska höjas först i oktober eller december. Jag hade helst sett en lite mindre prognosförändring som tydligare indikerar att det fortfarande kan bli aktuellt att höja reporäntan i september", sade Flodén enligt protokollet.

Annons

Kollegan Per Jansson tycker samtidigt att ett scenario där räntehöjningen skjuts upp till 2019 är det troligaste.

Ovanpå det kommer vice riksbankschef Henry Ohlsson, som på mötet förordade en höjning av reporäntan med 0,25 procentenheter omgående, med hänvisning till den starka ekonomiska utvecklingen i Sverige och omvärlden.

På räntemötet beslut en majoritet i direktionen att inleda långsamma räntehöjningar mot slutet av 2018, från att så sent som i februari haft som huvudscenario att den första höjningen skulle komma i juli eller september.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons