Dyrt kött lockar lyxkonsumenter
Fler svenska krögare plockar in allt mer exklusivt kött på sina menyer. Priset på en entrecote av standardsnitt och en japansk Kobe-biff skiljer med flera tusenlappar.
Större vikt läggs vid ursprung, hantering och produktion - nästan som i vinvärlden.
"Går mot storytelling"
””
Där får matgäster komma på köttprovning, lära sig mer om råvaran och smaka av. Små flaggor visar var djuret kommer ifrån och det berättas hur djuret har levt och hur det har hanterats efter slakten.
””
Dyrt årgångskött
Världens kanske dyraste kött produceras på en gård i nordöstra Frankrike. Efter slakten hängs köttet upp i ett 43 minusgrader kallt rum, där fläktar blåser kall luft på det i 120 kilometer i timmen.
I ett försök att hålla djurens stressnivåer nere - för att undvika att stressämnen påverkar smaken - slaktas endast fyra kreatur i veckan.
En biff av 2000 års årgång kostar närmare 30 000 kronor och kan köpas i en affär som påminner om en juvelbutik i centrala Paris.
””
Djurs villkor kostar mer
När man talar om de allra dyraste köttbitarna rör det sig om ren lyxkonsumtion, enligt matjournalisten och författaren Ann-Helen Meyer von Bremen.
””
Det kan dock vara klar skillnad på kött och kött, påpekar hon. Och kostnaderna påverkas också av djurens villkor - ett drägligare liv före slakten kostar mer.
Samtidigt innebär trenden att många restauranger bara "köttar på" med varor av lägre kvalitet, menar Meyer von Bremen.
””
"Är inte för dyrt"
I Sverige kommer det mesta köttet från mjölkgårdar, bara ett fåtal specialiserar sig på köttrasdjur.
””
De senaste åren har ett antal svenska restauranger börjat importera det japanska Kobe-köttet. På krogen kan det kosta flera tusen kronor kilot - men det kostar också mycket för krögarna att ta hem det.
””
TT