Annons
Nyheter

IMF varnar för katalansk effekt på ekonomin

Internationella valutafonden (IMF) varnar för att "spänningarna" i Katalonien kan leda till en dipp för hela den spanska ekonomin. - Spänningarna och osäkerheterna kopplade till Katalonien kan påverka förtroende och investeringsbeslut, säger Andrea Schaechter, chef för IMF i Spanien.(TT)
Publicerad 6 oktober 2017
””

Än så länge står dock IMF fast vid sin prognos att Spanien i år når en tillväxt på 3,1 procent.

Den spanska aktiemarknaden har lidit av efterdyningarna från söndagens ogiltigförklarade folkomröstning om självständighet och det hårt kritiserade polisvåldet.

Annons

Spaniens centralregering har godkänt ett lagdekret som underlättar för bolag att flytta sin juridiska hemvist utan att hålla en extra bolagsstämma, om Katalonien ensidigt skulle utropa självständighet.

Åtgärden kan bli ett hårt slag för det katalanska näringslivet.

Redan på torsdagen beslutade storbanken Banco Sabadell på ett extrainsatt styrelsemöte att flytta huvudkontoret från Barcelona till Alicante.

På fredagen följde den Barcelonabaserade storbanken Caixa efter med ett beslut om att flytta huvudkontoret till Valencia.

Caixa, som är Spaniens tredje största bank och regioenns största långivare, motiverar beslutet med "den nuvarande politiska och sociala situationen i Katalonien".

Även Gas Natural Fenosa flyttar. Bolagets huvudkontor hamnar i Madrid i stället för i Barcelona.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons