Annons
Nyheter

FI-beslut avgörande för Sundström

Finansinspektionens (FI) pågående granskning av Swedbank kan avgöra om det blir några skadeståndsprocesser mot Anders Sundström och Michael Wolf. Det säger Albin Rännar, chef för marknadsövervakning på Aktiespararna.(TT)
Publicerad 6 april 2016
””

Men om det inte blir några FI-böter är det osannolikt att den nya Swedbankstyrelsen riktar skadeståndsanspråk mot Sundström, som liksom Wolf nekades ansvarsfrihet på stämman, menar Rännar.

””

Konstiga saker

Annons

Aktiespararna vill att en särskild granskningsman ska utreda turerna i Swedbank, men det förslaget röstades ned.

””

Enligt uppgifter från flera håll var det i huvudsak utländska aktieägare som röstade nej till ansvarsfrihet för Sundström och Wolf. Dessa har ett stort inflytande - nästan 42 procent av aktierna i Swedbank kontrolleras av utländska ägare i främst USA och Storbritannien.

Industrimannen Carl Bennet, som argumenterade för ansvarsfrihet, säger att de svenska ägare som röstade emot bara talade för omkring en halv procent av det totala kapitalet.

””

Albin Rännar menar dock att de utländska ägarnas beslut om hur de ska rösta överlag är välgrundade. Han pekar på att företag som ISS, som ger rekommendationer om hur utländska ägare ska rösta på stämmor, har mängder av analytiker till sitt förfogande.

Vill hålla öppet

Men enligt Carl Bennet röstar utländska ägare mot att ge ansvarsfrihet eftersom det ger dem en möjlighet att i efterhand kräva ersättning.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons