Nyheter

Fortsatt svåra problem för Turkiets ekonomi

Turkiets tillväxt minskade till 5,2 procent andra kvartalet jämfört med samma period föregående år. Enligt en Reuters-prognos kommer nu tillväxten på årsbasis för 2018 att landa på 3,3 procent, vilket kan jämföras med 7,4 procent under 2017.(TT)
Publicerad 10 september 2018

Turkiets tillväxt minskade till 5,2 procent andra kvartalet jämfört med samma period föregående år. Enligt en Reuters-prognos kommer nu tillväxten på årsbasis för 2018 att landa på 3,3 procent, vilket kan jämföras med 7,4 procent under 2017.

Landet brottas med en valutakris där den turkiska liran fallit med 41 procent mot den amerikanska dollarn bara under 2018. Inflationen i augusti låg på 17,9 procent, den högsta noteringen sedan 2003. En ny prognos från landets centralbank, spår att inflationen i slutet av året kommer att öka ytterligare och landa på 19,6 procent.

Bakom krisen ligger en upptrappad diplomatisk kris med USA och inhemska problem. Regeringen har försökt att stimulera ekonomin för att öka tillväxten och president Tayyip Erdogan har bland annat uppmanat bankerna att öka sina utlån för att höja hushållens konsumtion. Något som har skapat oro för att landets centralbank saknar självständighet.

TT