Nyheter

Gamla trotjänare kvar på säljtoppen

Fyra bokstäver räcker långt när de europeiska bilköparna väljer sina favoriter. Golf, Clio och Polo har funnits i decennier och år efter år slagit konkurrenterna i försäljning. Framtiden för Volkswagens bästsäljare är lite osäker, men Clio kommer enligt Renaults ledning att leva för alltid.(TT)
Publicerad 6 mars 2019

Bilar i den här klassen brukar inte få jättemycket utrymme när det är pressdagar på bilsalongen i Genève. De får mer strålkastarljus när den bilköpande allmänheten släpps in på mässan. I år var faktiskt något av ett undantag när den nya uppdaterade versionen av Clio var dragplåstret på Renaults presskonferens.

Vad som är märkligast med de här modellerna är åldern. Volkswagen lanserade Golf 1974, Polo 1975 och Renaults Clio nådde marknaden 1990 och fick utmärkelsen Årets bil 1991.

Många uppgraderingar

Det är givetvis bara namnet som de senaste versionerna har gemensamt ursprungsmodellerna. Populariteten har gjort att tillverkarna satsat stora pengar på att utveckla och uppgradera genom åren. Golf har funnits för alla typer av bränslen, inklusive el, och den har vuxit en halvmeter i längd sedan premiären. Den stora nyheten om Clio i år var att den snart kommer som elhybrid och alla tre finns i sportigare utföranden.

Clio kommer inte i en ren elversion, då skulle den konkurrera med Renaults elbil Zoe. För Golf och Polo ser framtiden aningen mer osäker ut. Golf kommer senare i år i en ny version, men ungefär samtidigt lanserar VW sin första renodlade elbil i ID-familjen som enligt bolaget ska vara stor som en Golf utanpå och en Passat inuti. Hur den hårda satsningen på rena elbilar kommer att påverka de äldre modellerna är svårt att få besked om.

Varför fortsatt populär?

Den centrala frågan är förstås vad som fått just de här modellerna att behålla populariteten? Det har definitivt inte saknats konkurrens i storleksklassen från andra tillverkare genom åren.

””

Adelsmärke

Sten Forsberg, vd på Volkswagen Sverige, lyfter fram de många valmöjligheterna som modellerna erbjuder, inte minst när det gäller bränslealternativ.

””

TT