Nyheter

Guldet vinnare när USA-oron ökar

Oro inför presidentvalet i USA får investerarna att söka sig till trygga placeringar som guld. - Man ser i marknaden att väldigt många inte vill ta risker, säger Annika Winsth, chefekonom på Nordea.(TT)
Publicerad 3 november 2016

När FBI kastade in nytt sprängstoff om presidentkandidaten Hillary Clintons tidigare mejlhantering var en valseger för henne plötsligt inte lika säker.

I linje med övriga börser har den svenska börsen backat sedan nyheten blev känd i fredags, ned med 2,6 procent. Det kan jämföras med en nedgång på 0,4 procent sedan årsskiftet.

Säljer risk

Trots en svag uppgång i torsdagens handel räknar ekonomerna med en skakig tid.

””

Att investerarna väljer bort aktiemarknaden och vänder sig till mer säkra kort signalerar oron. Guldpriset har stigit med 1,5 procent den senaste veckan och valutor som euron stärks mot USA-dollarn.

Vad som kommer att hända med dollarn framöver, som traditionellt brukar räknas som en trygg placering, är mer osäkert, enligt Winsth.

””

Ekonomer bekymrade

De senaste opinionsmätningarna visar att Donald Trump knappar in på Hillary Clinton. Oavsett vad man tycker om Clintons politik anses hon stå för en stabilitet som aktiemarknaden gillar. Trumps många otydliga besked skapar osäkerhet kring vilken politik han vill och kommer att föra, enligt Annika Winsth.

Hon ser globala problem för handel, tillväxt och sysselsättning i Trumps budskap.

””

TT