Nyheter

Ica satsar på e-handel

Ica-gruppen satsar på ett nytt centralt lager för e-handel i Stockholm, som öppnar i höst. Vd Per Strömberg varnar samtidigt för att problemet brottslighet riktat mot Ica-handlare växer.(TT)
Publicerad 8 februari 2018

En faktor som gör Ica-butikerna särskilt utsatta för brott är att det är få andra ställen där det numera hanteras kontanter i Sverige, enligt Per Strömberg.

””

Måste finnas nolltolerans

En bakomliggande orsak till att problemet har vuxit är enligt Strömberg att polisen och myndigheter inte tagit mindre allvarliga brott, som snatterier, på allvar på många år.

””

Han ser även minskad polisnärvaro som en viktig faktor.

””

Affärsmässigt pekar det uppåt för Ica-gruppen, som utöver dagligvarukedjan Ica Sverige bland annat inkluderar bankverksamhet, Apoteket Hjärtat, Hemtex och den baltiska dagligvarukedjan Rimi Baltic.

Vinsten lyfter, omsättningen växer och utdelningen höjs. Inte minst är det fart i onlineaffären, där Icas försäljning ökade med 50 procent till 1,2 miljarder kronor i fjol.

””

Handlaren frontar

Mer onlineförsäljning har inte bara banat vägen för Icas storsatsning på ett nytt plocklager i Stockholm. Det ökar även transparensen kring priser och därmed den redan hårda prispressen i sektorn, vars marginaler redan är på låg nivå.

Ica-chefen känner dock ingen oro för att e-handeln ska slå mot affärsmodellen för lokala butiker, utan tror att de båda försäljningskanalerna kompletterar varandra.

””
””

Utmaningen framöver är snarare att bygga upp mer digital handel och se till att kundernas önskemål om bekvämlighet och färdigmatslösningar tillgodoses, enligt Strömberg.

””

TT