Annons
Nyheter

Inga kvinnor bland pristagarna på två år

Kungliga Vetenskapsakademien är självkritisk efter att det på två år inte har delats ut något Nobelpris till kvinnor i forskarvärlden. Nu utlovas åtgärder. Forskareliten som nominerar ska instrueras att försöka hitta kvinnor och sträva efter mångfald.(TT)
Publicerad 9 oktober 2017

Efter videokonferensen med pristagaren Richard H Thaler fick representanterna från Kungliga Vetenskapsakademien frågan om varför så få kvinnor finns bland pristagarna historiskt. Inga kvinnor har funnits med bland pristagarna vare sig i år eller i fjol.

””

Förklaringen till tendensen att främst män får Nobelpris hänger samman med att de som får priserna i dag ofta hade sina forskningsgenombrott för årtionden sedan, när det var färre kvinnor verksamma i den akademiska världen, enligt Hansson.

Annons

Förtjänar bli nominerade

””
””

Han tillägger att priskommittéerna även, från och med i år, har ansträngt sig för att få in nomineringar från fler kvinnor.

””
””

Delar bilden

Vetenskapsakademien, som planerar en konferens med priskommittéerna om problemet, kommer även framöver att be forskare som får nominera att överväga kvinnor och även ta hänsyn till etnisk och geografisk mångfald.

””

Professor Per Strömberg, ordförande i priskommittén som utser mottagaren av ekonomipriset, delar Hanssons bild av problemet.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons