Nyheter

Inkomstklyftor ökar oavsett regering

Inkomstskillnaderna har aldrig varit större i modern tid, visar ny statistik. Även med nuvarande s-ledda regering har klyftorna ökat. - Vi har haft begränsade resurser att driva den politik vi har velat, säger finansminister Magdalena Andersson (S).(TT)
Publicerad 2 februari 2018

Nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) visar att inkomstskillnaderna, enligt den så kallade gini-koefficienten, aldrig varit större, åtminstone inte sedan 1991 då SCB började mäta. Statistiken för 2016 visar också att den rikaste tiondelen drar ifrån. Den rikaste tiondelen har nästan lika stor del av den totala disponibla inkomsten som den halva av befolkningen som har lägst inkomst.

””

Största kritiken

LO har åsikter om regeringens politik och vill se någon form av höjda kapitalskatter, exempelvis förmögenhetsskatt.

””
””

Han pekar på två orsaker: socialförsäkringarna är för låga och det finns för lite av förmögenhetsomfördelande skatter.

Kapitalskatterna har stor betydelse för inkomstskillnaderna. De skatterna har den s-ledda regeringen inte rört särskilt mycket.

””

Vem ska man tro på?

Både LO och finansministern pekar på de underliggande trenderna över hela västvärlden, där de rikare blir rikare och klyftorna ökar.

TT: Hur ska väljarna tro att en s-ledd regering ändrar på det när så inte har skett historiskt?

””

Och även om SCB-statistik visar på att regeringens budget i år kommer att ge mest förbättringar till dem med lägre inkomster, för barnfamiljer och pensionärer, så är frågan om det räcker för att minska klyftorna. Tveksamt, enligt Karl-Peter Thorwaldsson som pekar bland annat på de rekordaktieutdelningar som väntar i vår.

Finansministern är förstås av annan åsikt.

””

TT