Nyheter

Irland tar strid mot EU om Applekrav

Irland kommer att överklaga EU-kravet på Apple om motsvarande 123 miljarder kronor i obetalda skatter. Det beslutade landets regering på fredagen.(TT)
Publicerad 2 september 2016

Efter flera års granskning släppte EU-kommissionen en bomb tidigare i veckan: Apple anses ha tillåtits betala försvinnande lite i skatt i Irland ända sedan början av 1990-talet. Landet förväntas nu kräva in den skatt som IT-giganten påstås ha undkommit genom fördelaktiga skattebeslut.

Men direkt efter beskedet dundrade Irlands finansminister Michael Noonan att landet tänker slåss för sin rätt att bestämma över det egna skattesystemet. På fredagen fattade en enig regering beslut om att ta strid mot EU.

Beslutet var dock inte självklart. Även om det största oppositionspartiet Fianna Fail stöder en fajt med Bryssel, vilket bör säkra parlamentariskt stöd för överklagandet, har ett antal oberoende parlamentariker som den sköra irländska regeringskoalitionen är beroende av uttryckt tveksamhet.

För att blidka den tveksamheten beslutade regeringen på fredagen också att inleda en oberoende granskning av landets skatteregler för företag.

Ett överklagande av EU-kommissionens beslut måste göras inom två månader. Redan på onsdag nästa vecka väntas det irländska parlamentet ta ställning till om regeringen får klartecken för överklagandet.

TT