Annons
Nyheter

Källor: Google till Kina i censurerad variant

Ännu en källa bekräftar uppgiften om att Google arbetar med en variant av söktjänsten för Kina. Den kinesiska varianten med arbetsnamnet "Dragonfly" uppges vara utformad så att den möter den kinesiska regeringens krav på censur.(TT)
Publicerad 2 augusti 2018

För åtta år sedan stängde amerikanska Google ner sin verksamhet i Kina efter att information censurerats och servrar hackats. Sedan dess har it-jätten försökt hitta nya vägar in på den kinesiska marknaden.

Enligt källan, som uppges vara anställd av Google, tog projektet fart efter ett möte mellan Googles vd Sundar Pichai och en kinesisk toppolitiker före jul och kan vara klart om sex till nio månader beroende på när det blivit godkänt av kinesiska myndigheter.

Annons

En kinesisk ämbetsman bekräftar nu att Google varit i kontakt med den aktuella myndigheten i Kina, CAC, angående den modifierade söktjänsten. Hen säger även att projektet inte godkänts ännu och att det är "högst otroligt" att tjänsten skulle bli tillgänglig i år.

Rykten om att it-jätten nu tar fram en ny tjänst för Kina började cirkulera i går och publicerades först av sajten The Intercept. Enligt sajten ska delar av Googles villkor som handlar om mänskliga rättigheter, demokrati, religion och fredliga protester uteslutas. Den kinesiska Google-varianten uppges också filtrera bort sajter som regimen finner olämpliga. Detta uppges ha upprört Amnesty som ska ha uppmanat Google att ändra riktning.

Den statliga tidningen China Securities Daily dementerar att Google skulle vara på väg tillbaka till landet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons