Nyheter

Kanada säger nej till ny USA-pakt

Kanadas premiärminister Justin Trudeau säger nej till ett förslag från USA om att skrota det nordamerikanska frihandelsavtalet Nafta och ersätta det med ett bilateralt avtal mellan USA och Kanada.(TT)
Publicerad 6 juni 2018

Kanadas premiärminister Justin Trudeau säger nej till ett förslag från USA om att skrota det nordamerikanska frihandelsavtalet Nafta och ersätta det med ett bilateralt avtal mellan USA och Kanada.

"Kanadas position är och har alltid varit att en trepartsuppgörelse är bättre för Kanada, för Mexiko och för USA", framhöll Trudeau på onsdagen.

Trudeau har tidigare kallat USA:s nya tullar på stål och aluminium "oacceptabla" och meddelat att Kanada svarar med tullar på bland annat drycker från USA som whiskey och apelsinjuice. Han räknar nu med svåra diskussioner med USA:s president Donald Trump när G7-länderna håller toppmöte.

USA, Kanada och Mexiko har förhandlat om Naftas framtid sedan i augusti, efter det att Trump gjort ned handelsavtalet och sagt att han vill riva upp det. I måndags överlämnade Vita husets ekonomiske rådgivare Larry Kudlow förslaget om ett tvåpartsavtal till kanadensiska företrädare.

TT