Annons
Nyheter

Kina kan ta över i världens största gasfält

Det kommer alltfler uppgifter om att Kina håller på att ta över den franska majoritetsandelen av en satsning i South Pars/North Dome söder om Iran, världens i särklass största gasfyndighet. Franska Total skrev förra året kontrakt på att utveckla det som kallas fas 11 i South Pars.(TT)
Publicerad 11 augusti 2018

Franska Total skrev förra året kontrakt på att utveckla det som kallas fas 11 i South Pars. Den första investeringen skulle uppgå till i sammanhanget blygsamma en miljard USA-dollar. Men det sågs ändå som en milstolpe, eftersom det var den första stora västliga energiinvesteringen i Iran sedan sanktioner hävdes efter atomavtalet något år tidigare.

Men sedan USA hoppat av avtalet verkar Total nu ha fått kalla fötter. En talesman för statliga NIOC i Teheran har enligt nyhetsbyrån Irna i helgen sagt att Pekingägda CNPC har ersatt Total som partner i projektet.

Annons

Ingendera parten har bekräftat, och senare säger samme talesman att "ingen formell förändring" har skett. Men Total har tidigare sagt att om man inte får undantag från USA:s nya sanktioner kan man inte göra affärer med Iran, och NIOC:s utspel tolkas som att något är på gång.

South Pars/North Dome ligger i havet mellan Iran och Qatar. Enligt beräkningar kan det innehålla lika mycket naturgas som alla andra större fyndigheter i världen tillsammans.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons