Nyheter

Kraftig inbromsning för industrin

Den svenska industrin går tuffare tider till mötes, enligt en ny undersökning. En svag utveckling för världshandeln påverkar de svenska bolagen. Inköpschefsindex, som speglar konjunkturen inom industrin, uppgick i augusti till 50,7, jämfört med 55,4 månaden före.(TT)
Publicerad 1 september 2016

Inköpschefsindex, som speglar konjunkturen inom industrin, uppgick i augusti till 50,7, jämfört med 55,4 månaden före. Framför allt var det en kraftig nedgång i delindex för orderingång och produktion som låg bakom tappet, enligt Swedbank och Silf som tar fram siffrorna.

””

Fler länder

Enligt Swedbank och Silf ska man inte minst på sommaren tolka enskilda månadssiffror med försiktighet. Men även en undersökning från Konjunkturinstitutet och data från Statistiska centralbyrån (SCB) pekar åt samma håll.

Det är generellt en svag utveckling för världshandeln. Det är inte bara i Sverige det syns i siffrorna.

””

Brexitomröstningen är en faktor som har skapat oro på världsmarknaden. I Tyskland föll just inköpschefsindex bara marginellt i augusti. Däremot backade orderingången kraftigt. Men i Storbritannien ser det nu stabilare ut för industrin sedan pundet försvagas.

Påverkar avtalsrörelsen

Torbjörn Isaksson tror att de osäkra exportutsikterna kan skapa en viss spänning i den svenska avtalsrörelsen som inte fanns när det sist begav sig för ett år sedan, då industrin snarare var inne i en återhämtning.

””

Det är inte heller inom tillverkningsindustrin som jobbtillväxten väntas ske de kommande åren.

TT