Lundin: Peta åklagaren i stort folkrättsmål
I sju år har svenska åklagare utrett anklagelser mot Lundin Oils verksamhet i södra Sudan, där företaget var verksamt 1997 till 2003.
Styrelsen i Lundin Oil, numera Lundin Petroleum, kan ha varit delaktig i folkrättsbrott genom att aktivt bidra till ökade spänningar i Sudans inbördeskrig, så att tusentals personer dödats och 160 000 tvingats på flykt, enligt åklagarna.
Fick nej först
Men nu ifrågasätts åklagarna och ytterst förundersökningsledaren Magnus Elving kraftigt av advokaterna som är inblandade i målet.
De sju privata försvararna och ombuden kräver att Magnus Elving entledigas.
I en skrivelse till Åklagarmyndighetens avdelning Utvecklingscentrum Stockholm menar advokaterna att Elving är jävig och inte kan leda utredningen eftersom han lämnat ut sekretessbelagda uppgifter från förundersökningen till sina två målsägarbiträden, förre justitieministern Thomas Bodström och advokaten Göran Hjalmarsson.
Men försvararna fick nej till detta, och begär nu överprövning av beslutet hos riksåklagaren.
Att Elving lämnat ut sekretessbelagda uppgifter, som TT erfar innefattar tusentals sidor där känsliga namn framgår, är "tillräckligt för att diskvalificera åklagaren från att fortsätta som förundersökningsledare", enligt begäran.
"Har samarbetat"
Dokumentet är undertecknat av advokaten Thomas Olsson. TT har varit i kontakt med Olsson, som inte vill kommentera dokumentet utan hänvisar till Lundin Petroleums pressavdelning.
Förundersökningen mot Lundin Petroleum har pågått sedan juni 2010, och företagets pressekreterare Robert Eriksson hoppas att riksåklagaren behandlar ärendet skyndsamt.
””
"De vill inte ha mig"
Magnus Elving är däremot fast övertygad om att målsägarbiträdena är behöriga att ta emot materialet. Han anser att de, för att kunna biträda ett eventuellt åtal, måste få en rimlig möjlighet att sätta sig in i förundersökningen eftersom den är så omfattande.
Han medger att materialet omfattas av sekretess, men anser att det samtidigt råder meddelarfrihet och han lika gärna hade kunnat dela med sig av informationen till pressen.
””
"Största respekt"
Målsägandebiträdet Thomas Bodström hävdar också han att åklagarens agerande är "helt normalt och korrekt", och betonar att båda sidor fått ta del av materialet.
””
I begäran om överprövning framgår att advokaterna och Lundin Petroleum tycker att det finns en risk att utomstående får ta del av materialet. Detta då målsägarbiträdena haft kontakt med målsäganden, lokalbefolkningen - kontakter som måste ha skett via mellanhänder.
””
TT: Så inga utomstående har fått ta del av materialet?
””
TT