Annons
Nyheter
Matsvinn ger dåligt samvete
Nästan var tredje svensk slänger mat när de ser att bäst före-datumet har passerats - och en majoritet av dem får dåligt samvete. Det visar en Sifo-undersökning beställd av nätbutiken Matsmart. "Det här sker helt i onödan.(TT)
Publicerad 10 oktober 2017
Nästan var tredje svensk slänger mat när de ser att bäst före-datumet har passerats - och en majoritet av dem får dåligt samvete. Det visar en Sifo-undersökning beställd av nätbutiken Matsmart.
"Det här sker helt i onödan. Mat som ris, olivolja eller müsli blir inte dålig bara för att bäst före-datumet har passerat", säger Matsmarts vd Karl Andersson i ett pressmeddelande.
Annons
30 procent av de 1 000 telefonintervjuade svenskarna svarar att de slänger mat i enlighet med datumet som står på förpackningen - det vill säga producentens rekommenderade datum. 68 procent av dem uppger att det ger dem dåligt samvete.
I Sverige slängs årligen 1,3 miljoner ton mat, enligt Naturvårdsverket. Det motsvarar 134 kilo per person.
TT
Annons
Annons
Annons
Annons