Nyheter

Mer i plånboken för lärarna

I fjol ökade grundskolelärarnas snittlön med 4,2 procent, gymnasielärarnas med 3,9 procent och förskolelärarnas löneökning var 3,7 procent, skriver Lärarförbundet i ett pressmeddelande. Statistiken visar lönerna i november i fjol för medlemmar i Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund i kommunal sektor.(TT)
Publicerad 1 september 2016

I fjol ökade grundskolelärarnas snittlön med 4,2 procent, gymnasielärarnas med 3,9 procent och förskolelärarnas löneökning var 3,7 procent, skriver Lärarförbundet i ett pressmeddelande.

Statistiken visar lönerna i november i fjol för medlemmar i Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund i kommunal sektor.

Men trots de positiva siffrorna menar Johanna Jaara Åstrand, ordförande i Lärarförbundet, att lönerna måste fortsätta öka mer än för andra yrkesgrupper i flera år framöver. Detta för att kunna möta det stora behovet av fler lärare framöver, och för att unga människor väljer bort yrket just för att lönerna är förhållandevis låga.

I november tjänade en grundskollärare 31 200 kronor i månaden, en gymnasielärare 33 500 kronor och en förskolelärare 28 400 kronor.

Det statliga så kallade lärarlönelyftet började gälla vid halvårsskiftet i år och påverkar alltså inte den nu framtagna statistiken.

TT