Annons
Nyheter

XC90-lyft för Volvo Cars

Volvo Cars vände en förlust till vinst på drygt 3 miljarder, enligt bolagets första kvartalsrapport på sex år. Försäljningsframgångar för XC90 förklarar resultatlyftet, enligt vd Håkan Samuelsson.(TT)
Publicerad 4 maj 2016

Senare i år väntas försäljningen av de nya S90- och V90-modellerna också börja bidra och göra försäljningstillväxten långsiktigt uthållig, enligt Volvochefen.

Både nettoomsättning och rörelsevinst väntas öka i år jämfört med i fjol, med draghjälp från volymökningen, enligt Samuelsson. Detta trots att han samtidigt flaggar för att de nya modellernas lanseringskostnader under året väntas äta upp en del av resultatet.

Annons

Som börsnoterat

Kvartalsrapporten är den första från Volvo Cars sedan kinesiska Geely Holding köpte Volvo Cars av Ford Motor 2010. Tidigare har Geely nöjt sig med att presentera hel- och halvårssiffror för Volvo Cars.

””

Den positiva trenden vad gäller försäljning syns på samtliga stora marknader. I både Västeuropa och Kina lyfte försäljningen med drygt 13 procent, till 49 305 respektive 19 636 bilar under årets första kvartal.

På den svenska marknaden noterades ett försäljningslyft på nästan 14 procent till 16 047 bilar, medan det i USA blev ett lyft på drygt 19 procent till 16 361 bilar.

En miljon elektrifierade bilar

Samma trend syns i de månadssiffror över försäljningen som kom tidigare i veckan, där april månad i år blev den elfte månaden i rad med ökad försäljning globalt. Hittills i år ligger bilförsäljningsökningen för Volvo på 11,8 procent.

Rörelsemarginalen lyfter också märkbart med volymerna, upp till 7,5 procent under årets första kvartal. Det kan jämföras med en rörelsemarginal på noll under första kvartalet 2015.

Volvo Cars hänger även på elbilstrenden, med sitt mål om att ha sålt en miljon av vad billtillverkaren beskriver som elektrifierade bilar till 2025, enligt Elfström.

Det handlar i första hand än så länge om hybrider och så kallade plug-in hybrider. En ren elbil, utan förbränningsmotor, från Volvo väntas först om tre år.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons