Annons
Nyheter

Minister: Nordea bör se över metoder

Nordea har lånat ut miljardbelopp, via ett upplägg i skatteparadis, till en oligark som står Kazakstans diktatoriske president nära, rapporterar SVT:s Uppdrag granskning. Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) ser med oro på uppgifterna.(TT)
Publicerad 6 april 2016

När de omtalade Panamadokumenten blev kända i söndags, rapporterade Uppdrag granskning att Nordea flitigt hjälpt kunder med att upprätta brevlådeföretag i skatteparadis - ett vanligt sätt att undkomma skatt. Det skedde via den stora advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama, vars gigantiska kundregister läckt.

Nordea hävdar att sådan verksamhet tillhör det förflutna, i princip fram till 2009. Men i onsdagens Uppdrag granskning avslöjas större suspekta transaktioner av senare märke. De senaste åren har storbanken lånat ut tre miljarder kronor till ett byggprojekt i Moskva.

Annons

Avancerat upplägg

Pengarna har enligt Uppdrag granskning gått via en kedja av brevlådeföretag till den kazakiske oligarken Serzjan Zjumasjov, som står president Nursultan Nazarbajev nära. Nazarbajev har styrt Kazakstan sedan 1989 och fick 98 procent av rösterna i presidentvalet i fjol. Landet anses utomordentligt korrupt.

””

Utlåningen sker ju med pengar som vanliga kunder satt in på sina konton, fortsätter han.

””

"Kan inte bli värre"

Även Aktiespararnas Albin Rännar reagerar kraftigt på avslöjandet.

””
””

Att Nordea bryter med advokatfirman Mossack Fonseca först nu tycker Rännar är anmärkningsvärt.

””

Bör granskas

Alecta är en av storägarna i Nordea och deras ägaransvarige Ramsay Brufer säger till TT att han förutsätter att bankens revisorer och tillsynsmyndigheter nu tittar på den utlåning som ska ha gjorts till brevlådeföretag.

””

Myndigheter utreder

Nordea kommenterar inte uppgifterna med hänvisning till banksekretessen, men banken sade i måndags att den bryter med Mossack Fonseca.

Annons

400-500 svenskar figurerar i Panama-materialet, såväl företagare som brottslingar och andra. Sedan läckan med uppgifterna blivit känd ska Finansinspektionen (FI) granska Nordea närmare - igen. I maj 2015 beslutade FI om sanktioner mot storbanken för att den hade brustit i att följa penningtvättsföreskrifterna.

Skatteverket ska också granska uppgifterna för att se om svenskar har smitit undan skatt.

Ministern oroad

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) säger att Nordeas arbetssätt med brevlådeföretag "ger anledning till oro", och att han utgår från att uppgifterna kommer att ingå i Finansinspektionens pågående granskning av Nordeas koppling till Panamadokumenten.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons