Nyheter

Trump: Kanada behövs inte - varnar kongressen

USA:s president Donald Trump hotar på Twitter att utesluta Kanada från ett nytt Naftaavtal. Trump varnar också kongressen för att lägga sig i - annars lämnar han Nafta helt, hotar Trump. "Det är inte politiskt nödvändigt att hålla Kanada inom en ny Naftaöverenskommelse.(TT)
Publicerad 1 september 2018

"Det är inte politiskt nödvändigt att hålla Kanada inom en ny Naftaöverenskommelse. Om vi inte når ett rättvist avtal efter decennier av orättvisor åker Kanada ut", skriver Trump.

Han varnar också kongressen för att lägga sig i.

"Kongressen ska inte lägga sig i dessa förhandlingar. Annars kommer jag helt enkelt att säga upp Nafta helt och det kommer att bli mycket bättre för oss", fortsätter presidenten.

I fredags strandade förhandlingarna mellan USA och Kanada om ett nytt Naftaavtal, men dörren för en ny överenskommelse stängdes inte helt.

””

Samtidigt meddelade Trump kongressen att han har för avsikt att skriva under ett bilateralt handelsavtal med Mexiko. Kongressledamöter har varskott Trump om att ett avtal med Mexiko kan bli svårt att få godkänt utan att Kanada också inkluderas. Stöd från Demokraterna kan behövas för att få igenom ett rent bilateralt handelsavtal, enligt dessa.

Trump hotade i måndags med nya tullar på bilar som tillverkas i Kanada, om inte landet går med på samtal för att modernisera Nafta. Presidenten har vid upprepade tillfällen kritiserat frihandelsavtalet, som han hävdat leda till att jobb och företag i USA går förlorade.

TT