Nyheter

När höjs räntan? - besked i dag

Det blir ingen räntehöjning i dag, men mer troligt strax före jul. Så ser förhandstipsen ut inför Riksbankens räntebesked som kommer klockan 9. 30. Kronan har försvagats rejält, ekonomin går för högtryck och inflationen har stigit, nu över Riksbankens mål på två procent.(TT)
Publicerad 6 september 2018

Kronan har försvagats rejält, ekonomin går för högtryck och inflationen har stigit, nu över Riksbankens mål på två procent. Det är helt i linje med vad riksbanksledningen vill se och därmed borde det vara bäddat för en räntehöjning redan i dag. Men det räcker inte för att få banken att höja den extremt låga styrräntan från minus 0,5 procent, är bedömarna helt eniga om. Orsaken är att den underliggande inflationen, rensat för energipriser, fortfarande bedöms vara för låg.

Däremot kan Riksbanken komma att skruva på den egna ränteprognosen. Fram tills nu har banken flaggat för att räntan kommer att höjas mot slutet av året.

Bankekonomer och andra har varit tveksamma till den prognosen, men har nu i större utsträckning än tidigare börjat luta åt att det ändå blir så. Men osäkerheten är stor, sex av 16 analytiker i Reuters enkät tror inte på någon höjning i år.

””

Nordeaekonomerna är ännu mer skeptiska till att det kommer någon räntehöjning i närtid. De spår att höjningen först kommer mot slutet av nästa år.

TT