Nyheter

Miljardavtal för svenskägda Northstar

Batteritillverkaren Northstar, ägt av det svenska riskkapitalbolaget Altor, har slutit ett sjuårigt avtal med lastbilstillverkaren Daimler som uppskattas vara värt motsvarande 4,2 miljarder kronor.(TT)
Publicerad 13 september 2016

Northstar har hittills främst levererat batterier till mobiloperatörernas basstationer för back-up i händelse av strömavbrott. På senare tid har bolagets batterier också testats i bussar i amerikansk kollektivtrafik.

””
””

Kylskåp och mikro

När chaufförerna i tunga lastbilar stannar för vilopauser behövs ström för att för att driva allt från kylskåp, till luftkonditionering och mikrovågsugnar. Enligt Hans Lidén klarar ett traditionellt batteri att hålla igång allt en timme, medan Northstars batterier klarar en hel natt. Det betyder att chaufförerna inte behöver ha motorn igång på tomgång om det saknas extern ström på uppställningsplatserna. Batterierna laddar också snabbare och har längre livslängd än traditionella blybatterier.

””

Volvo och Scania

Affären med Daimler, som är världens största lastbilstillverkare, är främst inriktad på den amerikanska marknaden. På andra plats på listan över de största tillverkarna finns Volvo med märken som Mack och Renault och ytterligare lite längre ner Volkswagen med MAN och Scania.

””

TT