Nyheter

Nu börjar rättegången i HQ-härvan

I dag ställs de inför skranket i en av de mer uppseendeväckande bankskandalerna. Efter miljardkraschen 2010 börjar nu rättegången mot de förre detta direktörerna i HQ Bank och moderbolaget HQ. I spetsen står finansmannen Mats Qviberg vars framgångsrika karriär nu kan sluta bakom lås och bom.(TT)
Publicerad 9 februari 2016

I spetsen står finansmannen Mats Qviberg vars framgångsrika karriär nu kan sluta bakom lås och bom.

Han var ordförande i ägarbolaget HQ och lär försöka peka på att han satt en bit bort och inte hade fingrarna i syltburken.

"Min familj och jag känner lättnad över att snart kunna lägga denna epok bakom oss", skriver Mats Qviberg på Twitter inför rättegångsstarten. Han tänker själv rapportera om rättegången via den sociala nätverkssajten.

Qviberg och tre andra toppar i banken står åtalade för grovt svindleri - ett brott som kan ge mellan sex månader och upp till sex års fängelse. Även revisorn åtalas för medhjälp till grovt svindleri - att han skrivit på en ren revisionsberättelse trots att han enligt åklagaren känt till de allvarliga bristerna.

Flera av dem står också åtalade för grovt bokföringsbrott. Åklagaren vill också belägga dem med näringsförbud.

Enligt åtalet ska de uppsåtligen eller av grov oaktsamhet ha spridit vilseledande uppgifter till allmänhet och företagets aktieägare om bankens ekonomiska ställning.

Åklagarens påstådda felaktigheter handlar om värderingen av finansiella instrument på bankens handlaravdelning - en värdering som strider mot redovisningsreglerna.

Rättegången i Stockholms tingsrätt beräknas hålla på fram till maj.

TT