Nyheter

Nya sätt segla utomlands trend på mässa

Det är trevligast att segla om vädret är fint. Som det ofta är längre söderut. Flera sätt för svenska seglare att komma dit blir allt mer populära. Man kan köpa båt tillsammans med andra, eller hyra - eller investera och hyra ut.(TT)
Publicerad 3 februari 2018

Att segla utomlands är en av trenderna på båtmässan i Göteborg, fast det kan låta lite märkligt. Här visas flera stora segelbåtar som delar av koncept för att kryssa omkring i till exempel Medelhavet eller Karibien.

Det finns flera sätt att få tillgänglighet till en båt på varmare breddgrader. Men de har två gemensamma drivkrafter:

””
””

Kroatien populärt

De två tankegångarna hänger förstås ihop. Det kan bli besvärligt att vara flera som delar på en segelbåt när säsongen är så kort som den svenska.

Ett land som blivit särskilt populärt i stället är Kroatien, bland annat för att det finns en skärgård där man kan segla i Adriatiska havet.

Ett sätt att komma dit är att köpa en båt som andelsägare tillsammans med andra, kanske upp till tio delägare. Det kan vara en fristående båtpool, men ordnas oftast genom något företag i branschen.

Storlek gör susen

Den andra varianten är att någon köper en båt och låter ett företag placera den i exempelvis Kroatien. Där hyrs båten ut under den tid ägaren inte använder den, inte olikt en lägenhet i fjällen. Om båtköpet är fullt betalt från början blir hyrorna en vinst. Är båten bara delbetald, samlar uthyrningen ihop till resten.

Efter ett visst antal år får ägaren sin ensamrätt till båten. Upplägget kan kallas leasingbåt eller charterbåt.

””

TT