Nyheter

Nytt ras för Volkswagen

Volkswagen-skandalen kring företagets avgasfusk har vuxit till att inkludera ytterligare 800 000 bilar och för första gången även bensinmotorer. Hur många av dessa som körs omkring på svenska vägar är oklart. Samtidigt rasar aktien på Frankfurtbörsen.(TT)
Publicerad 4 november 2015

Gårdagens avslöjande om att ytterligare 800 000 bilar har för lågt angivna värden för bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp får nu stora konsekvenser. Enligt en första bedömning kan de nya fynden kosta VW uppskattningsvis ytterligare knappt 19 miljarder kronor. Volkswagen-aktien störtdök dessutom när Frankfurtbörsen öppnade i dag. Vid 10-tiden hade den backat runt åtta procent.

Vad som är anmärkningsvärt kring det nya avslöjandet är att det nu även inkluderar bensinmotorer, vilket är helt nytt.

Vilka motormodeller det handlar om och i vilken omfattning bensinmotorer kontra dieselmotorer är omfattade ger dock inte Volkswagen några svar på.

TT har sökt företagets svenska vd Claes Jerveland för en kommentar men företaget väljer att besvara frågor genom presschefen Marcus Thomasfolk:

””
””

Elva miljoner bilar

Det var i september som de första uppgifterna om hur den tyska biljätten fuskat med utsläppsvärden för kväveoxid på cirka elva miljoner bilar världen över framkom. Detta efter att forskare i USA redan 2014 vid tester sett att de angivna utsläppsnivåerna inte stämde. I Sverige har tidigare angivits att cirka 230 000 bilar omfattas - en siffra som nu kan komma att revideras uppåt.

Rent praktiskt när det gäller återkallande av bilar har inte speciellt mycket hänt för de svenska bilägarna. Berörda kunder har informerats via brev men åtgärderna planeras fortfarande inte ske förrän tidigast 2016.

Många reaktioner

””

TT: Vilka reaktioner har ni fått från bilägare?

””

TT