Nyheter

Vattenfall kan mista dansk storaffär

Statliga Vattenfall kan få bygga två stora vindkraftsparker utanför Danmarks kust. Men de danska politikerna är oense om miljardprojektet och det är oklart om det blir av.(TT)
Publicerad 12 september 2016
””

På måndagen blev det i alla fall klart att den svenska, statliga energijätten har vunnit den danska statens upphandling av kustnära vindkraft. Upphandlingen gällde två vindkraftsparker i områdena Vesterhav Nord och Vesterhav Syd, med en sammanlagd effekt på 350 megawatt. Enligt Vattenfall låg vinnarbudet på 0,475 kronor per producerad kilowattimme.

Olycklig osäkerhet

Men frågan om den kustnära vindkraften är en politiskt het potatis i Danmark. Den danska regeringen meddelade redan när resultatet av upphandlingen presenterades att vinnarbudet kommer att avvisas. Flera andra partier är dock positiva och enligt Vattenfalls bedömning stöds projektet i nuläget av en majoritet i folketinget.

Oavsett hur det blir är Vattenfall kritiskt till politikernas velande.

””

Viktig affär

Vindkraften är, mot bakgrund av den senaste tidens låga elpriser, allt mer ifrågasatt. Samma dag som den danska affären presenterades publicerade Svenska Dagbladet en intervju med Vattenfalls vd Magnus Hall, där han pekar på risken för "en allmän paus" i vindkraftsinvesteringar i Sverige.

Men att Vattenfall vann den danska upphandlingen är "fantastiska nyheter", säger Hall i ett pressmeddelande från bolaget.

””

TT