Annons
Nyheter

Oväntat kraftig orkaneffekt på USA-jobben

För första gången på sju år minskar antalet jobb i USA. Det blev en nedgång på 33 000 sysselsatta utanför jordbrukssektorn i september jämfört med månaden före, enligt USA:s arbetsmarknadsdepartement.(TT)
Publicerad 6 oktober 2017

Nedgången var oväntad och hänger samman med att många inte kunde jobba i kölvattnet på orkanerna Harveys och Irmas förödelse i delstater som Texas och Florida. Analytiker hade i snitt räknat med en ökning på 90 000 jobb i september, vilket redan det är en historiskt låg siffra.

Snittet har under de senast föregående tolv månaderna legat på 172 000 nya jobb per månad.

Annons

Samtidigt föll arbetslösheten till 4,2 procent, den lägsta nivån sedan 2001, enligt USA:s arbetsmarknadsdepartement. Positivt var även att timlönerna i snitt steg med 12 cent i september, en ökning med 0,45 procent jämfört med augusti och 2,9 procent jämfört med september i fjol.

Enligt ekonomer hänger löneökningarna i snitt troligen samman med att det i första hand var lågavlönade timanställda som inte kunde jobba efter orkanernas framfart.

Sysselsättningen i augusti ökade med 169 000 jobb, enligt reviderade tal från departementet. Det kan jämföras med en tidigare beräkning på 156 000 nya jobb.

I snitt har det under de senaste tre månaderna, inklusive nedgången i september, skapats 90 000 nya jobb per månad i USA.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons