Annons
Nyheter

Facken väntar in bättre tider

Facken kan ha dragit vinstlotten efter gårdagens löneuppgörelse. Nästa år är förmodligen arbetsmarknaden hetare och löneavtalen kan förväntas bli högre, enligt bedömare.(TT)
Publicerad 1 april 2016

Två procent i löneökningar plus 0,2 procent i pensionsavsättningar, totalt 2,2 procent - ungefär som väntat, enligt Konjunkturinstitutets prognoschef Jesper Hansson och Knut Hallberg, analytiker på Swedbank.

””

Starkt byggfack

Annons

Men förhoppningarna om att det så kallade märket ska hålla, kan komma på skam, det vill säga att de andra facken ska lägga sig på samma nivå. Både Hansson och Knut Hallberg anar att de övriga facken som nu ska förhandla kommer att stå på sig i sina högre krav. Flera låglöneförbund är kvar med Kommunal i spetsen, och Byggnads som har en stark konjunktur i ryggen.

””

Den varslade byggkonflikten kan bli besvärlig.

””

Låg ränta

Arbetsgivarna brukar vilja ha långa avtal. Så blev det inte, förmodligen en besvikelse för arbetsgivarparterna, men antagligen positivt för facken eftersom bedömningarna är att arbetsmarknaden stärks ännu lite mer till nästa år, enligt Hallberg.

””

Arbetsgivarna fick betala den relativt sett låga nivån med ett kort avtal.

””

Riksbanken har delvis motiverat sin extremt låga styrränta med att det är viktigt att få upp inflationsförväntningarna och därmed också löneökningstakten. Det korta löneavtalet gör ju att det snart är dags för löneförhandlingar igen. Riksbanken har därför all anledning att fortsätta köra med minusräntan för att elda på lönebrasan.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons