Annons
Nyheter

Prestigeuppdrag till Magdalena Andersson

Finansminister Magdalena Andersson (S) har tackat ja till ett prestigeuppdrag för Världsekonomiskt forum (WEF). Hon har valts in i en styrgrupp, som ska diskutera strategier för inkluderande tillväxt. - Det kommer naturligtvis bli ett jättespännande arbete, säger Magdalena Andersson till TT.(TT)
Publicerad 9 oktober 2017
””
””

"De rikare drar ifrån"

I styrgruppen, på drygt tjugo personer, sitter även bland annat höjdare som OECD-chefen Angel Gurría och Columbiaprofessorn Joseph E Stiglitz, som tilldelats Ekonomipriset till Nobels minne.

Annons

Grundproblemet styrgruppen ska diskutera är hur det allt högre välståndet i världen, skapad av en alltmer globaliserad och digitaliserad ekonomi, ska komma fler människor till del.

””

Enligt Magdalena Andersson skiljer sig utvecklingen i Sverige åt från andra länder när det gäller fördelningen av välståndet. Det hänger enligt finansministern ihop med landets starka fackföreningar och omfördelningen av välståndet som sker via Sveriges generella välfärdssystem.

””

Två år utan arvode

Styrelseuppdraget är på två år och det utgår inget arvode, enligt Magdalena Andersson, som räknar med att kunna utföra merparten av uppdraget med telefonkonferenser.

””

Den starka internationella konjunkturen, med global tillväxt på väg uppåt, är en bra drivkraft för att få i gång diskussionerna om en bättre välståndsfördelning, enligt Magdalena Andersson. Men hon tror inte det räcker för att vända vågen av populism i stora delar av västvärlden.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons