Annons
Nyheter

Rekord i antal positiva börsdagar

De senaste två veckornas börsuppgång innebär något slags rekord. Stockholmsbörsen har nu stigit 14 dagar i rad - det har inte hänt sedan åtminstone 20 år tillbaka. Senast Stockholmsbörsens breda OMXS-index steg tolv dagar i rad var i mars 2006.(TT)
Publicerad 5 oktober 2017

Senast Stockholmsbörsens breda OMXS-index steg tolv dagar i rad var i mars 2006. Men 14 dagar i rad, det har inte hänt på åtminstone 20 år, enligt börsens statistik.

Uppgången kan beskrivas som en återhämtning, från en osäker sommar, enligt Christopher Lyrhem, aktieanalytiker på SEB. Börsen toppade i början av sommaren innan det kom en lång nedgång. Nu är börsen åter nära toppnivån i år. Och sedan årsskiftet har Stockholmbörsen därmed stigit med cirka tio procent.

Annons

Stark statistik

I grunden mår företagen relativt bra, den ekonomiska statistiken trillar in starkt och räntehöjningsprognoserna flyttas fram, enligt Lyrhem.

””

Och det finns hyfsat goda möjligheter för att börsen fortsätter upp, även om de bästa tiderna kanske ligger bakom oss, om man frågar proffsen. Det har Reuters gjort i en stor enkät bland fondinvesterare, analytiker och mäklare runt om i Europa. Det sammanvägda resultatet av den blir att euroländernas tungviktaraktier väntas stiga med närmare elva procent i år och 5,5 procent ytterligare nästa år. I dagsläget ligger det indexet, Stoxxx50E, på plus nio procent.

Osäkrare 2018

SEB:s analytiker gör ingen så exakt bedömning om var börsen är på väg. Men den generella prognosen är en "försiktig optimism", enligt Christopher Lyrhem.

Den mer modesta väntade uppgången 2018 bedöms i nuläget orsakas av att Europeiska centralbanken (ECB) flaggat för att den värsta lånefesten kan vara över. Nästa år tippas både ECB och Riksbanken skruva åt räntekranarna något i form av avslutade stödköpsprogram och kanske höjda styrräntor, vilket bedöms göra aktier något mindre attraktiva än i dag när avkastningen på räntepapper är noll eller till och med minus.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons