Nyheter

Sänkt ränta kan fördyra bolånet

Ytterligare sänkt riksbanksränta kan paradoxalt ge högre bolåneräntor. Alternativt kan minusränta leda till mer avgifter på kundernas pengar när bankerna vill kompensera, enligt bedömare. På torsdag är det dags igen - Riksbanken kommer med nytt räntebeslut, och det kan bli besked om någon form av minusränta.(TT)
Publicerad 11 februari 2015

På torsdag är det dags igen - Riksbanken kommer med nytt räntebeslut, och det kan bli besked om någon form av minusränta. Konsekvensen av det blir att affärsbankerna får betala för insättningar av överskottet i Riksbankens kassavalv. Därmed lär bankerna vilja ta igen på gungorna vad de förlorar på karusellerna. Om bankerna tjänar just ingenting alls eller får betala för att kunderna sätter in pengar tar de igen det, bland annat på utlåningen.

””

Högre marginal

Paradoxalt skulle därmed en ytterligare sänkt riksbanksränta kunna ge högre bolåneräntor, i alla fall högre vinstmarginaler gentemot bolånekunderna.

””

Ett annat alternativ bankerna har för att kompensera, är att införa mer av olika former av transaktionsavgifter på löne- och sparkonton, eller andra avgifter på sparprodukter, resonerar Mats Anderson.

””

Om det blir en mindre räntesänkning till 0,1 procent, då tror inte heller Claes Hemberg på negativa sparräntor.

””

Och även när det gäller höjda avgifter har bankerna börjat ta för sig. De så kallade provisionsintäkterna, där bland annat kortavgifter, fondavgifter och annat ingår, ökade ganska markant för alla storbanker under slutet av fjolåret.

Kostar för bankerna

I grunden menar Mats Anderson att bankerna precis som vilket företag som helst vill ha täckning för ökade kostnader.

””

Det är ett knivigt läge för bankirerna att hantera.

””

TT