Annons
Nyheter

Dyrare bensin efter Trumps Iranbesked

Donald Trumps besked om att lämna kärnenergiavtalet med Iran kan innebära dyrare bilsemester för svenskar i sommar. Oljepriset har skjutit i höjden samtidigt som dollarn är ovanligt stark. Att USA drar sig ur det globala avtalet innebär att hårda sanktioner mot Iran återinförs.(TT)
Publicerad 9 maj 2018

Att USA drar sig ur det globala avtalet innebär att hårda sanktioner mot Iran återinförs. Hur dessa kommer se ut är dock oklart, vilket är det sämsta möjliga för de finansiella marknaderna, enligt Handelsbankens råvarustrateg Martin Jansson.

””

Ökade bensinpriser

Annons

Osäkerheten och de negativa konsekvenserna för Irans oljeexport har fått världsmarknadspriset på råolja att stiga till den högsta nivån sedan 2014. Det tillsammans med en ovanligt stark dollar kan för svenskar innebära att bilsemestern blir en kostsam historia.

””

"Ingen hjälp från Saudi"

Oljeproduktionen i Iran är den tredje största i Mellanöstern, efter Saudiarabien och Irak. Landet är även en av de större medlemmarna i oljekartellen Opec. Men att samarbetet, när väl USA:s sanktioner är på plats, skulle täcka upp för tappet i oljeproduktion är inte troligt, enligt Martin Jansson.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons