Nyheter

SAS satsar på internet

SAS redovisar en miljardvinst, med draghjälp från det låga bränslepriset. Nu investerar bolaget i internet ombord för att locka passagerare i den tuffa konkurrensen.(TT)
Publicerad 8 september 2016

För att locka fler passagerare satsar SAS en halv miljard kronor på ny inredning i kabinerna och på att utrusta Europaflottan med höghastighetsbredband.

””

I oktober tas också det första nya Airbus-planet av typen A320neo i trafik. De kommande åren ska det bli 30 sådana plan.

Små marginaler

Investeringarna behövs för att hävda sig i den hårda konkurrensen, konstaterar vd:n. För även om vinsten hålls uppe och de totala intäkterna stiger när antalet resenärer ökar, så minskar intäkterna per passagerarkilometer. Dels finns det en stor kapacitet i Europa, dels använder många bolag låga priser för att stimulera resandet i en tid som många upplever som osäker, enligt Gustafson.

””

SAS redovisar en vinst före skatt på strax över en miljard kronor för perioden maj till juli, räkenskapsårets tredje kvartal. Det är i stort sett oförändrat jämfört med motsvarande period i fjol.

””

Intäkterna steg med 160 miljoner kronor till 11,1 miljarder kronor.

Aktien faller

Vinsten var i linje med analytikernas förväntningar, men aktien sjönk med två procent i förmiddagshandeln.

Pilotstrejken belastar resultatet med 140 miljoner kronor. Kostnaden för flygbränsle sjönk kraftigt, medan valutaeffekter och ökade kostnader för tekniskt underhåll tyngde. SAS är inne i en period där fler flygplan genomgår omfattande underhåll, enligt rapporten.

TT